Informatie meedoen als proefpersoon

Wanneer mag u zich opgeven als proefpersoon van dit onderzoek? Wat staat u te wachten als proefpersoon? Waarom zou u zich opgeven voor dit onderzoek? De antwoorden op deze vragen kunt u hieronder lezen. 

Wanneer mag u zich opgeven als proefpersoon?

U mag zichzelf opgeven voor het onderzoek als u voldoet aan onderstaande eisen: 

U valt onder één van de onderstaande groepen: 

  • De antibioticagroep: u heeft preventief amoxicilline (amoxicilline profylaxe) gebruikt in de afgelopen maand
  • De controlegroep: u heeft geen antibiotica gebruikt in het afgelopen jaar

Daarnaast:

U bent tussen de 18 en 40 jaar oud, u beheerst de Nederlandse taal en u heeft geen maag-, darm- of leverziekten en psychische stoornissen (gehad). Daarnaast geldt voor vrouwen dat ze hormonale anticonceptie moeten gebruiken.

Wat staat u te wachten als proefpersoon?

Het onderzoek is zo ingericht dat u als proefpersoon alles vanuit huis kan doen. Als proefpersoon moet u een aantal vragenlijsten invullen en een werkgeheugen computertaak uitvoeren. Daarnaast moet u een speeksel- en ontlastingsmonster van uzelf verzamelen. Eén van de onderzoekers komt, met alle coronaregels in acht nemend, bij u langs om u te voorzien van speciale kits voor deze monsters. Alles bij elkaar duurt ongeveer 1,5 uur. Bent u benieuwd wat we precies onderzoeken met deze gegevens? Kijkt u dan op deze pagina

Waarom zou u zich opgeven voor dit onderzoek?

Als u meedoet aan ons onderzoek, krijgt u een beloning van €20. Daarnaast kunt u, als u dat zou willen, inzicht krijgen in uw eigen darmgezondheid aan de hand van de analyse van uw ontlastingsmonster. U ontvangt van MyMicroZoo (het bedrijf dat uw ontlastingsmonster analyseert) een overzicht van de grootste groepen bacteriën die in uw darmen leven, met uitleg over de functie van deze bacteriën. U krijgt daarnaast te zien wat de diversiteit van uw darmflora is en u kan uw resultaten vergelijken met de data van eerdere gebruikers. Kijk op mymicrozoo.nl voor meer informatie. 

En zeker ook niet onbelangrijk is de bijdrage die u met uw deelname levert aan de wetenschap. Met uw bijdrage komen we een stapje verder in het begrijpen van de darm-brein as, en dan specifiek voor dit onderzoek het begrijpen van het effect van antibiotica op de darmflora en het immuunsysteem, en hoe deze factoren een rol kunnen spelen in het mogelijk faciliteren van depressie en angststoornissen (door het meten van de cognitieve reactiviteit, lees hier meer over op deze pagina). Dit onderzoek is het eerste onderzoek dat al deze factoren (antibiotica, darmflora, immuunsysteem en cognitieve reactiviteit) bestudeert en aan elkaar linkt.