Het Microbioom

De term “microbioom” staat centraal in onderzoek naar darm- en brein connecties, maar wat betekent dit nou eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Wat is het Microbioom?

In ons lichaam leven miljoenen kleine wezens, ook wel microben of micro-organismen genoemd. Deze microben zijn organismen die te klein zijn om met het blote oog te kunnen zien. Bacteriën, schimmels, algen en andere meercellige organismen vallen hieronder.

Deze microben leven samen op plekken in het lichaam die in contact komen met de “buitenwereld”, zoals de huid en de mond, maar dus ook de spijsvertering! In de spijsvertering leven microben voornamelijk in de dikke darm, waar ze met biljoenen aanwezig zijn in allerlei soorten.

Alle microben bij elkaar in de darmen heet het darm-microbioom. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook het huid-microbioom of mond-microbioom. Een microbioom wijst dus naar alle kleine wezens die leven in een bepaalde omgeving op het lichaam.

Wat beïnvloedt het Microbioom?
Hoe kan het Microbioom worden onderzocht?

Hoe kunnen we nou weten welke en hoeveel bacteriën er in de darm leven? Bij mensen kan dit worden vastgesteld via hun ontlasting. De ontlasting geeft namelijk een representatie van alle microben die in de dikke darm leven. Via geavanceerde methoden, kunnen we het genetisch materiaal (DNA) van alle bacteriën uit de ontlasting halen. Aan de hand van het DNA van deze bacteriën, kan worden vastgesteld om welke bacteriën het gaat, en hoeveel er aanwezig zijn. Op deze manier kan voor elk mens een overzicht worden gemaakt van de compositie van het microbioom. Ook kan het microbioom tussen verschillende individuen kunnen op deze manier met elkaar worden vergeleken.