Onderzoeksteam

Het onderzoeksteam bestaat op dit moment uit drie mensen van verschillende achtergronden. Samen brengen we onze kennis bij elkaar om meer te weten te komen over de darm-brein as. Ons onderzoek wordt uitgevoerd namens de Universiteit van Leiden.

Dr. Laura Steenbergen

Hoofdonderzoekster

In 2016 promoveerde ik op het thema ‘Cognitieve verbetering’ aan de Universiteit Leiden. Daarna werkte ik aan verschillende universiteiten in binnen- en buitenland (Universiteit van Amsterdam, Ohio State University, University of Oxford). Sinds augustus 2018 ben ik, gesteund door een NWO Veni-beurs, werkzaam als universitair docent aan de Universiteit Leiden (2018-2019: Cognitieve Psychologie, Sinds 2020: Klinische Psychologie). Hier onderzoek ik samen met (nationale en internationale) medewerkers en een aantal geweldige assistenten en studenten hoe darmbacteriën allerlei processen in ons lichaam beïnvloeden. Ik focus mij daarin vooral op de hersenen, onze gedachten en gevoelens, en gedrag dat daaruit volgt. Kunnen we de bacteriën in onze darmen gebruiken om ons mentale welzijn te ondersteunen? Wat zegt jouw ontlasting over hoe je in je vel zit? Waarom voel je een knoop in je maag als je zenuwachtig bent? Of waarom kunnen sommige mensen niet poepen als ze verdrietig zijn? Zomaar een paar vragen die mij dagelijks bezighouden.


Elif Sena Uyanik

Stagiaire

Hallo! Mijn naam is Elif en ik loop sinds kort stage bij dit interessante project! Ik ben nu bezig met het afronden van mijn Research Master Clincial & Health Psychology bij de Universiteit van Leiden. Daarnaast volg ik ook een Klinische Master. 
De connectie tussen het menselijk lichaam en geest is altijd al mijn interessegebied geweest. Ik vond het daarom fascinerend om te leren over de link tussen onze mentale gezondheid en ons microbioom. Ik geloof dat de kennis uit het onderzoek over de darm-brein as ons veel kan bieden bij het beter begrijpen van de mens in zijn geheel.  Met deze stage hoop ik een steentje te kunnen bijdragen aan dit doel!

Dana Saleh

Stagiaire

Mijn naam is Dana Saleh en ik zit in de laatste fase van mijn studie Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. In de studie Psychobiologie staat de biologische kennis achter gedrag centraal, met een speciale focus voor de hersenen. De aankomende maanden zal ik het stokje als stagiaire van Francesca, Myrthe en Tessa overnemen. Ik kijk erg uit naar de bevindingen die gaan komen. Ik vind de darm-brein as ontzettend interessant en ik ben enthousiast om zowel theoretisch als praktisch meer inzicht hierover op te doen. Ik hoop door het helpen bij deze studie een bijdrage te leveren aan het grotere doel om mensen mentaal en fysiek goed te laten voelen.


Francesca van Baarzel

Oud-stagiaire

In 2019 ben ik begonnen aan de onderzoeksmaster “Brain and Cognitive Sciences” aan de Universiteit in Amsterdam. Hierin word ik opgeleid tot onderzoeker in het veld van hersenwetenschappen. Tijdens deze studie ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de darm-brein as. Ik ontdekte dat het eten dat wij in ons lichaam stoppen nog belangrijker is dan we al dachten en dat ons gedrag en emoties hierdoor sterk beïnvloedt kunnen worden. Wat mij nu vooral bezighoudt is hoe de darmen onze hersenen beïnvloeden. Kunnen we bijvoorbeeld aan de hand van de darmflora voorspellen hoe iemand zich gedraagt of hoe verschillende hersendelen functioneren? En hoe kunnen sommigen aandoeningen, zoals prikkelbare darm syndroom, een enorm effect kunnen hebben op ons mentale welzijn? Na het afronden van mijn master hoop ik meer onderzoek te doen naar dit soort vraagstukken.


Myrthe Vreeman

Oud-stagiaire

Mijn naam is Myrthe Vreeman en ik loop stage bij dit onderzoeksteam. Ik zit nu in mijn laatste jaar van mijn bachelor Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam, een studie die zich focust op de biologie van de hersenen en het gedrag dat hieruit voortkomt. Voor mijn stage wilde ik me graag aansluiten bij dit onderzoeksteam, aangezien ik door mijn studie zeer enthousiast ben geworden over de darm-brein as. Het meest fascinerende aan dit onderwerp vind ik de relevantie en de complexiteit. Wie had ooit gedacht dat de bacteriën in je darmen zo’n belangrijke rol spelen in het functioneren van je hersenen? En helaas, maar voor ons als onderzoekers juist een uitdaging, is deze rol nog verre van begrepen. Met mijn bijdrage aan dit onderzoek hoop ik deze rol verder uit te pluizen.


Tessa Portier

Oud-stagiaire

Mijn naam is Tessa Portier en ik ben een onderzoeksstagiair. Ik studeer Taalwetenschap met een minor Cognitie. Ik hoorde voor het eerst over de darm-brein connectie in een gastcollege van Laura Steenbergen. Haar onderzoek waarin de darmgezondheid wordt gelinkt aan cognitie en emotie vond ik ontzettend boeiend. Ik ben erg geïnteresseerd in wat er allemaal invloed heeft op hoe je denkt en hoe je je voelt. In mijn studie heb ik dit ten eerste gezocht in taal, daarna in de hersenen, en nu ontdek ik deze nieuwe kant van het verhaal vanuit de darmen.